Jaki zasięg w sieci Play

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smer
    RS
    • 2008
    • 2021
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez djczas
    smer napisał/a:
    czy do Playa jest drożej, czy taniej, skoro w swojej sieci ma darmowe minuty w ramach abonamentu

i tu pojawia się zonk minuty się różnią do starych operatorów i play
    niestety paly jest na cenzurowanym mnie na rachunku wyszło że minuty są liczone inaczej do play szybciej czas mija
    Łożesz, poczciwy dziadek Alfred E. byłby zachwycony, że ludzie w praktyce potwierdzili jego wyliczenia Tyle tylko, że czas szybciej płynie jedynie ze (znacznym) wzrostem prędkości...
    Ale żeby potwierdzić/zaprzeczyć tej teorii z szybciej upływającymi minutami zadzwonię sobie do ery i zapytam u źródełka.
    Zresztą jeśli choć kilku odpuści sobie telefonowanie do mnie, to i tak dam na mszę, hehehe...

Zamieszczone przez bradley
    smer napisał/a:
    Omnia Lite

Ma mobile`a wiec jest plus. Mozna uzywac automapy.
    To jedyny powód dla którego chcę go kupić. Tak na wszelki wypadek, gdyby mi gdzieś na wakacjach palmtopa z navi szlag trafił...
    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

djczas, To dziwne, moj abo w Erze ma minuty do wszystkich sieci lacznie z Play, dopiero jakies bonusowe minuty sa wszedzie procz Playa i spolki.

A co do Ery, to w koncu poszli do rozum do glowy i ten abo za 55PLN ma cos minut i potem minute za 29gr a nie jak do tej pory jakies chore 59 i wiecej :lol: Biznesowe taryfy tez poprawili. Coz z tego jak to jest jedyna taryfa w ktorej i tak telefony sa drogie.

Ciekawe co z planem przejecia Playa przez Orange :twisted: Bo puki co to wyglada ze Play robi wszystko zeby skusic klientow, a potem zostawic komus ten burdel i niech sie meczy
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kropeck
        RS
        • 2009
        • 2319
        • Octavia II (1Z3)
        • BLF 1.6 FSI 115 KM

No to tak: sprawdziłem cenniki abonamentów w ERA, PLUS (w tych dwóch mam abonament) oraz ORANGE + napisałem do każdego z biur obsługi pytanie, czy minuty w ramach darmowych minut abonamentowych są rozliczane tak samo do sieci PLAY i pozostałych operatorów. TYLKO ORANGE ma rozróżnienie na darmowe minuty w ramach abonamentów że np. 60 minut do wszystkich sieci, a do PLAY jest np. 47min.

W ERA i PLUS, 60 minut abonamentowych jest rozliczanych tak samo do PLAY jak i pozostałych, czyli 1min. = 1min. Po upłynięciu darmowych minut faktycznie inne są stawki za połączenia.

Osobiście jeszcze się tylko upewnię jak z zasięgiem w PLAY (3G mi nie jest potrzebne) i jeśli moje sondarze się potwierdzą, to przenosze wszsytkie numery do PLAY'a - a jeśli to spowoduje, że ludzie mniej będą do mnie dzwonili - to w sumie mam taką nadzieję.
        Pozdrawiam,
        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Qulek
          RS
          • 2005
          • 1630
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
          teraz nawet juz nie tylko na czas promocji...np. rozmowy w sieci Play za free...na wszystkie nr Play.
          Jesli chodzi o stan darmowy to to dziala przez 30dni i trzeba zaladowac za min 30zl zeby bylo aktywne
          Play miazdzy tym, ze laduje sobie telefon za 5zl i przez rok czasu moge go w ogole nie ladowac a odbierac jak i dzwonic moge. Orange okradal mnie regularnie co 3 miesiace z 50zl.

Co do zasiegu to tez zalezy od telefonu i lepiej wybrac zwykla siec 2G bo z 3G to nawet czasem problem jest w centrum Katowic.
          Ostatnio Bimkowi_tdi zrobili z tym wała. Promocja była aktywna, kasa doładowana a i tak mu złotówy z konta zjadało.
          BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Qulek, z tego co wiem to kolzezance tez kasa jechała....przewaznie na numery co były wczesniej w innej sieci - nawet jak juz sa w play to system ich nie łapie.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Qulek
              RS
              • 2005
              • 1630
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

dokładnie bo Bimek migrował specjalnie po to :diabelski_usmiech

Było O1 jest O3

Komentarz

• Andrev3
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 6116

to ja wam powiem tylko tyle że PLAY w tym roku przenosi się z PLUSA na nadajniki ORANGE więc zasięg już nie będzie taki dobry. I wiem to z pewnego źródła. Sam się zastanawiam nad przejściem do PLAY bo teraz mają rewelacyjną ofertę urodzinową.
                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kropeck
                  1min. = 1min.
                  ...wcale mnie to nie dziwi...

Komentarz

• Johnny_B
                    Rider
                    • 2008
                    • 372

Jestem w PLAY od dwoch lat i jestem zadowolony. Przeciągnąłem do tej sieci już prawie całą rodzinke :szeroki_usmiech

Komentarz

• krzysiek1974
                      Rider
                      • 2009
                      • 323

W firmie od roku mamy PLAY. Nazwy nadajników PLAY pisane są DUZYMI LITERAMI, a Plusa tradycyjnie typu: Miejscowość. No i na początku strasznie mnie denerwowało, że przerywało połączeia, gubiło zasięg itp. Zauwazyłem, że często z nadajników Plusa o dobrym zasięgu przerzucało na dopiero co złapany nadajnik PLAY o miernym zasięgu - i stąd były problemy! Więc przełaczyłem manualnie na sieć Plus i działa o.k.

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Qulek
                        teraz nawet juz nie tylko na czas promocji...np. rozmowy w sieci Play za free...na wszystkie nr Play.
                        Jesli chodzi o stan darmowy to to dziala przez 30dni i trzeba zaladowac za min 30zl zeby bylo aktywne
                        Play miazdzy tym, ze laduje sobie telefon za 5zl i przez rok czasu moge go w ogole nie ladowac a odbierac jak i dzwonic moge. Orange okradal mnie regularnie co 3 miesiace z 50zl.

Co do zasiegu to tez zalezy od telefonu i lepiej wybrac zwykla siec 2G bo z 3G to nawet czasem problem jest w centrum Katowic.
                        Ostatnio Bimkowi_tdi zrobili z tym wała. Promocja była aktywna, kasa doładowana a i tak mu złotówy z konta zjadało.
                        bo trzeba najpierw właczyc usługe...a poxniej uzpupełnic konto "Wpisz na klawiaturze telefonu kod aktywujący *111*1*1# i zatwierdź zieloną słuchawką. Sprawdź, czy promocja jest już aktywna wpisując kod *111*1*3# i zatwierdzając zieloną słuchawką. Po upewnieniu się, że promocja jest aktywna, doładuj konto kwotą minimum 30 zł i ciesz się darmowymi rozmowami ze wszystkimi w Play."
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zatem zawarłem umowę i....... już na dzień dobry szlag mnie trafił!
                          W umowie przydzielono mi numer telefonu zupełnie różny od tego, który sobie wybrałem.
                          Niby duperela, ale jednak to zgrzyt na dzień dobry.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

A to gdzie zawierales umowe?? via net czy na miejscu w jakims punkcie, bo jak tak to jak to podpisales ??

A to nie lepiej bylo przeniesc numer ktory masz w tej chwili ??
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

smer, he he norma w play

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

smer, byc moze jest to numer tymczasowy na czas przeniesienia/wybrania twojego numeru. Troche inaczej odbywa sie to w przypadku abonamentu. Nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy wybierasz swoj numer a oni z dupy wybieraja inny bo jest to zlamanie warunkow umowy, ktora jak mowisz podpisales.
                                Jak ja przenosilem swoj numer z karty orange to caly czas moglem uzywac telefonu a o polnocy numer przeniosl sie na nowa karte sim.
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy wybierasz swoj numer a oni z dupy wybieraja inny bo jest to zlamanie warunkow umowy, ktora jak mowisz podpisales.
                                  Tak źle nie jest, przynajmniej z abonamentami.
                                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                  G.B.Show

Komentarz

• Qulek
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 1630
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

bo trzeba najpierw właczyc usługe...a poxniej uzpupełnic konto "Wpisz na klawiaturze telefonu kod aktywujący *111*1*1# i zatwierdź zieloną słuchawką. Sprawdź, czy promocja jest już aktywna wpisując kod *111*1*3# i zatwierdzając zieloną słuchawką. Po upewnieniu się, że promocja jest aktywna, doładuj konto kwotą minimum 30 zł i ciesz się darmowymi rozmowami ze wszystkimi w Play."
                                    kpisz sobie z Nas? Piotrek przecież nikt nie jest debilem. Zresztą dzwoniliśmy do BOK-u i baba potwierdziła że wszystko poszło zgodnie z procedurą więc wina nie leży po stronie Bimka.

Było O1 jest O3

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                      A to gdzie zawierales umowe?? via net czy na miejscu w jakims punkcie, bo jak tak to jak to podpisales ??

A to nie lepiej bylo przeniesc numer ktory masz w tej chwili ??
                                      Zamawiałem abonament przez net. Wybrałem sobie łatwy do zapamiętania numer (którego wybranie kosztowało mnie godzinę życia), a na umowie wpisali mi zupełnie inny. Jak to podpisałem? Przez gamoństwo, oczywiście. Sprawdziłem wszystkie dane na umowie, jak buk przykazał, ale przeoczyłem ten nieszczęsny numer. Widzisz, niby formalnie wszystko w porządku, ale niesmak pozostał.
                                      Numeru nie przenosiłem, bo zawsze to szansa, że połowa namolniaków się nie dodzwoni

W BOK otrzymałem dwie różne odpowiedzi: pierwsza, że w czasie gdy robiłem zamówienie ktoś już ten zabukowany numer zamówił (co powinno mi wyskoczyć przed "ostatnim enterem"), druga, że wcale nie wybrałem numeru i dostałem losowy (dziwnym trafem bardzo bliski tego wybranego)... ech..... szkoda nerwów...

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Andrev3
                                        to ja wam powiem tylko tyle że PLAY w tym roku przenosi się z PLUSA na nadajniki ORANGE więc zasięg już nie będzie taki dobry. I wiem to z pewnego źródła. Sam się zastanawiam nad przejściem do PLAY bo teraz mają rewelacyjną ofertę urodzinową.
                                        Musisz popracować nad swoimi pewnymi źródłami:
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• b707
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1272

Ale kotleta odgrzałeś:P

Ale to ja dorzuce troche ziemniaczków:P
                                          Play nie ma problemów z zasięgiem:P Ale za to ma problemy z przeciążeniem sieci. Wysłanie smsa w Wigilie czy Sylwestra w większym mieście graniczy z cudem. W Erze, Plusie czy Orange takich problemów nie było.
                                          Adam

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez b707
                                            W Erze, Plusie czy Orange takich problemów nie było
                                            no chyba niezupełnie tak jest
                                            nie wiem jak jest w PLAY w Sylwka ale i w Erze i Plusie a zwlaszcza Idei są problemy w Sylwka-wiem o tym, bo w każdej z tych sieci mam telefon
                                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                              Zamieszczone przez b707
                                              W Erze, Plusie czy Orange takich problemów nie było
                                              no chyba niezupełnie tak jest
                                              nie wiem jak jest w PLAY w Sylwka ale i w Erze i Plusie a zwlaszcza Idei są problemy w Sylwka-wiem o tym, bo w każdej z tych sieci mam telefon
                                              dokładnie tak :zlosnik: miałem prywatny numer w Erze, a służbówke w Orange a później w Plusie i wszedzie było tak samo ujowo w takie dni. Teraz służbówka w Erze a z prywatnym uciekłem do PLAYa - na razie nie mam uwag k
                                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                              http://www.disi-tune.pl
                                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• kropeck
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2319
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Bo tak naprawdę nie chodzi o przeciążenie OGÓLNE sieci, tylko w miejscach, gdzie z BTS'ów korzysta duża ilość ludzi równocześnie, więc jeśli są eventy typu Sylwester czy np. ostatnia impreza pod Grunwaldem (gdzie byłem), to tam BTS'y nie były przygotowane na takie obciążenia (bo normalnie tak nie jest) i faktycznie cały czas miałem komunikat SIEĆ CHWILOWO ZAJĘTA.

A jeszcze jedna rzecz - bo ostatnio napisałem, że mam 1min darmowa w taryfie = 1 minuta do PLAY. Otóż zweryfikowałem swoje poglądy i okazało się, że NOWE taryfy w sieciach komórkowych nie uwzględniają swoich darmowych minut do PLAY'a. Ale wtedy gdy to pisałem, faktycznie tylko ORANGE nie liczyło minut do PLAY w ramach darmowych, pozostałe jeszcze tak. Moja aktualna taryfa (jeszcze sprzed półtora roku) wlicza połączenia z PLAY do darmowych minut - najnowsze taryfy już nie.

Kotlet odgrzałem, bo chciałem zweryfikować ówczesnie postawione hipotezy
                                                Pozdrawiam,
                                                Michał

Komentarz

• b707
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1272

No wiecie... Ale w Wawie na bielanach bez problemu dało słać w wigilie smsy z Plusa, Orange i Ery a mi w Playu za cholere nie wysyłał... Nawet po 2-3 były nie wysłane. W sylwestra sytuacja identyczna a nikt mi nie powie że Jeziorki maja ogromne obciazenie:roll:

No teraz wszyscy bojkotuja Play w darmowych:/ ja przeszedłem do Ery bo przy moim gadaniu nikt mi nic lepszego nie zaoferuje:P
                                                  Adam

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zatem jako że temat odżył, ja jako autor czuję się w obowiązku zdać sprawozdanie z mojego korzystania z sieci Play.

Powiem krótko - przez pół roku używania telefonu Playowego, ani razu nie miałem sytuacji, że nie dało się połączyć (co w miejscu mojej pracy w Erze było normą). Fakt, sylwek jeszcze przede mną, ale z doświadczenia wiem, że w Idei i Erze połączenie lub sms w sylwestra był niewykonalny, więc nawet jeśli Play też będzie miał zaciachy, to i tak nic nie straciłem.

Komentarz

Pracuję...